REUTERS

Про це йдеться в опублікованій доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), повідомляє ТАСС.

За даними МЕА, забруднення повітря є однією з основних причин захворювань людини. У зв'язку з цим агентство, створене ще в 1973 році, має намір розширити свою місію. "Актуальні проблеми, які стосуються зміни клімату, а також поява нових країн, в тому числі Китаю та Індії, серед основних споживачів енергії та джерел забруднення повітря вимагають перегляду стратегії діяльності МЕА", - наголошується в доповіді.

В інтерв'ю газеті The New York Times виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль заявив: "Нам необхідно відповідати на виклики сьогодення, а значить, ми повинні тісніше працювати з новими країнами, галузями енергетики та економіки". За його словами, агентство має намір насамперед налагодити більш активні відносини з Китаєм, що повинна мати "вирішальне значення для успіху світових зусиль зі скорочення викидів".

Відео дня

Читайте такожУ столиці Чилі оголосили надзвичайний стан через забруднення повітря

Як пояснив Біроль, міста Індії та Китаю особливо потерпають нині від смогу. "Необхідно допомогти цим країнам вирішити ці проблеми за рахунок підвищення ефективності використання енергії та фільтрації забруднюючих речовин, - вважає глава агентства. - Тільки таким чином можна добитися прогресу в боротьбі зі зміною клімату. Ці країни повинні зрозуміти, що їхні проблеми - наші теж".

Щоб істотно знизити забруднення повітря протягом наступної чверті століття, вважає Біроль, необхідно прийняти "більш амбітні стандарти чистоти повітря і проводити більш ефективну політику в сфері контролю за прийнятими світовим співтовариством принципами. Зокрема, вважає він, китайській владі треба призупинити роботу тих вугільних електростанцій, які є самим серйозним джерелом забруднення повітря, а також встановити більш суворі стандарти для роботи автотранспорту.

У разі прийняття всіх необхідних заходів поліпшення якості життя населення відбудеться досить швидко, вважає глава МЕА. Зокрема, якщо в даний час близько 60% всіх жителів Індії так чи інакше страждають від високої концентрації забруднюючих речовин, то у разі реалізації найближчим часом нових стандартів цей рівень знизиться до 20%. У Китаї цей показник скоротиться більш ніж на 50% і становитиме менше 25%.