Ілюстрація / REUTERS

Міжнародна група науковців провела дослідження майже 215 тис. льодовиків і оцінила їх сумарний обсяг, склав 158 тис. кв. км. Обсяг льодовиків за кілька років скоротився на 18%.

Цей результат враховує відомості про льодовики по всьому світу, за винятком льодів Антарктики і Гренландії, повідомила Федеральна політехнічна школа Цюріха (ETH Zurich), пише ТАСС.

Читайте такожЗміни клімату більшість людей світу називають головним глобальну загрозою

Відео дня

Дослідження проводилося під керівництвом фахівців ETH Zurich, швейцарського Федерального інституту лісу, снігу і ландшафтів (WSL). У ньому брали участь їхні колеги з Фрібур, а також німецькі, австрійські та індійські експерти. У своїх підрахунках гляціологи застосовували комбінацію з п'яти незалежних методів цифрового моделювання. З'ясувалося, що майже половина льоду на Землі зосереджена в Арктиці - близько 75 тис. кв. км.

В ході проведеного кілька років тому аналогічного дослідження були отримані результати, які на 18% перевищують нинішні.

"У світлі нових розрахунків ми повинні визнати, що льодовики на високих горах Азії можуть зникнути швидше, ніж ми досі думали", - заявив журналістам професор гляціології Даніель Фарінотті.

Згідно з новими оцінками, в Гімалаях, Тибеті і горах Центральної Азії льодовики втратять половину свого об'єму в 2060-ті роки, тоді як раніше вважалося, що це відбудеться в 2070-ті роки. Експерти попереджають, що танення азіатських льодовиків призведе до кінця нинішнього століття до скорочення на 24% об'єму води, яку вони виробляють. Фарінотті підкреслив, що цей прогноз "викликає занепокоєння", адже зниження обсягу води, що утворюється в результаті танення льодовиків, що може призвести до обміління річок, особливо в посушливих регіонах, зокрема, в Андах і в Центральній Азії, де від цієї води сильно залежить сільське господарство.

Вчені підрахували, що якщо всі 215 тис. вивчених ними льодовиків повністю розтануть, то рівень світового океану підвищиться на 30 см. З 1990 по 2010 рік внаслідок танення льодовиків на рівень Світового океану піднявся на 1,5 см.