Раніше голова Держлісагентства Юрій Болоховець презентував дорожню карту "Зеленої країни"

Всеукраїнська екологічна ліга підтримала ініціативу президента України Володимира Зеленського щодо збільшення кількості зелених насаджень і лісових масивів.

Водночас українські екологи наголошують, що важливо забезпечити охорону та збереження генетичного різноманіття лісових екосистем, своєчасно застосувати біологічні методи боротьби з хворобами та шкідниками лісу, сприяти природному відновленню головних лісоутворюючих порід. Про це заявила голова організації Тетяна Тимочко.

"Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують на тому, що у процесі реалізації програми президента Володимира Зеленського "Зелена країна" необхідно враховувати географічні особливості місцевості при виборі порід дерев, погодні умови під час їхньої висадки, технологію посадки й особливості  догляду за саджанцями у майбутньому", – зазначила очільниця екологічної ліги.

Відео дня

За словами експерта, на сайті Держлісагентства викладено дорожню карту щодо заліснення. Експерти Всеукраїнської екологічної ліги підготували пропозиції й уточнення до дорожньої карти. Зокрема, Всеукраїнська екологічна ліга наполягає на особливій увазі до збереження залишків  степів на півдні та сході України.

"Ми переконані, щоб протидіяти глобальним змінам клімату, потрібно здійснити заходи щодо виведення значної частини розораних земель із сільськогосподарського обробітку через залуження та ревіталізацію. Це буде в рази дешевше, в рази ефективніше, і в рази безпечніше, бо в разі пожежі степ все ж таки здатен відтворитися сам на півдні України, а ліси після пожеж треба висаджувати знов і знов", – стверджують екологи.

Тетяна Тимочко підкреслила, що завдання з реалізації програми президента "Зелена країна" сформовані керівником Держлісагентства чітко та фахово.

"Можу зазначити надзвичайно високий фаховий рівень голови Держлісагентства України Юрія Болоховця. Його сучасне бачення шляхів реформування та збалансованого розвитку лісового господарства, розуміння необхідності підвищення ефективності управління лісовим господарством, чітко сформовані завдання реалізації президентської програми "Зелена країна", готовність до впровадження принципів невиснажливого лісокористування й екосистемного підходу дають підставу сподіватися на швидкі та позитивні зміни", – вважає Тимочко.

Нагадаємо, що керівник Держлісагентства Юрій Болоховець презентував дорожню карту програми президента Володимира Зеленського "Зелена країна".

"Мільярд дерев – це абсолютно реальне завдання, яке поставив нам президент. Лише за декілька місяців ми провели дуже велику роботу для запуску цієї програми. Розпочато процес створення потужної бази щодо  вирощування якісних саджанців дерев, адаптованих під нові кліматичні умови. Домовились із місцевою владою про передання нам територій під висадку лісів. Сформували фінансову модель програми. І тепер створили чітку та детальну дорожню карту заліснення для кожного регіону та кожної області", – повідомив керівник Держлісагентства.