Коти можуть передавати коронавірус / фото УНІАН

У дослідженні, опублікованому у Медичному журналі Нової Англії, вчені з США та Японії повідомляють, що кішки можуть легко заразитися вірусом SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, і можуть передати вірус іншим кішкам.

Про це пише ТСН з посиланням на Eurek Alert.

Професор патобіологічних наук в Школі ветеринарної медицини Університету Вісконсіна Йошихиро Каваока керував дослідженням, в якому дослідники вводили трьом кішкам SARS-CoV-2, що виділений від пацієнта-людини. Наступного дня дослідники брали мазок із носових отворів кішок і виявили вірус у двох тварин. Протягом трьох днів вони виявили вірус у всіх кішок. Пізніше дослідники підселили до них ще по одному представнику їхнього виду, яким не вводили вірус SARS-CoV-2 цим кішкам.

Відео дня

Читайте такожВперше коронавірусом заразилися норки

Щодня вчені брали носові і ректальні мазки у всіх шести кішок, щоб обстежити їх на наявність вірусу. Протягом двох днів одна з раніше не заражених кішок виділяла вірус, і протягом шести днів всі інші тварини мали цей ж вірус. Жодний з ректальних мазків не містив вірусу. Передача вірусу була здійснена впродовж шести днів. Він не був смертельним, і в жодної з кішок не було ознак хвороби. Всі вони в кінцевому підсумку очистилися від вірусу.

"Це було для нас головним відкриттям - у кішок не було симптомів", - кажуть експерти.

Отримані дані дозволяють припустити, що кішки можуть заразитися вірусом від впливу людей або інших кішок, інфікованих SARS-CoV-2. Це випливає з дослідження, опублікованого вченими Китайської академії сільськогосподарських наук, яке також показало, що кішки і тхори можуть заразитися і потенційно передати вірус. Відомо, що вірус передається людям при контакті з дихальними краплями і слиною.

"Люди повинні пам'ятати про це. Якщо вони знаходяться в карантині в своєму будинку і стурбовані передачею COVID-19 дітям і подружжю, їм слід також турбуватися про те, щоб не передати його своїм тваринам", - говорить Пітер Хальфманн, професор UW-Madison, який допоміг провести дослідження. 

Дослідники радять, щоб люди з симптомами COVID-19 уникали контакту з кішками. Вони також радять власникам тримати своїх домашніх тварин в приміщенні, щоб обмежити контакт їхніх кішок з іншими людьми і тваринами.

Люди залишаються найбільшим ризиком для інших людей при передачі вірусу. Немає ніяких доказів того, що кішки можуть передати вірус людям, і немає документально підтверджених випадків, коли люди хворіли COVID-19 через контакт з кішками. Однак є підтверджені випадки зараження кішок через тісний контакт з людьми, зараженими вірусом.

Читайте такожУ зоопарку Нью-Йорка коронавірусом заразилися тигри і леви

Дослідження UW-Madison допомагає експериментально підтвердити, що кішки можуть заразитися, хоча ризик природнього інфікування ймовірно, досить низький, говорять експерти. З 22 тварин, протестованих програмою, у жодного не було позитивних результатів полімеразної ланцюгової реакції на вірус.

"У кішок все ще набагато більше шансів отримати COVID-19 від вас, ніж від кішки", - зазначають фахівці.

Рутану Чун, заступник декана по клінічних питань в UW Veterinary Care, радить власникам кішок не залишати їх без уваги, якщо тварина не контактувала із зараженими. Якщо ж господар або співмешканці кота хворіють на COVID-19, слід обмежити взаємодію з тваринами, щоб захистити їх від впливу вірусу.