tuzlim.org.ua

Національний природний парк «Тузлівські лимани» завжди привертала багато птахів для відпочинку та годування під час прольоту і на гніздування. Серед них найбільш рідкісними птахами степу є сірі журавлі і стрепети.

Проте навесні цього року «Тузлівські лимани» незаконно і варварськи розорали близько 80% степових ділянок, а звернення до національної поліції та прокуратури, поки не знаходять жодної підтримки. Про це розповів на своїй сторінці у Facebook керівник національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русев.

"На східному березі лиману Хаджидер, колись незайманого степу і його незаконно вже кілька років відкриває депутат Татрбунарської районної ради, член комісії з питань екології, Тараненко Ю. В. Про це знає поліція, про це знає прокуратура, про це знає структура з боротьби з економічними злочинами, куди ми не раз зверталися. За нашим зверненням відкрито кримінальне провадження, але вже більше року, реакція правоохоронців нульова", - розповів він.

Відео дня

Але, навіть, незважаючи на сильний антропогенний прес і кардинальну зміну ландшафту, журавлі все одно історично сідають у цій місцевості під час прольоту і по праву вважають цю прекрасну землю своєю.

Ось і в цю осінь вони, перед міграційним форсуванням Чорного моря на південь, відпочивають на захопленому депутатом полі, а також на диких острівних ділянках нацпарку вже майже 3 тижні.

Читайте такожТериторію нацпарку "Синевир" розширили майже на 400 гектарів

Однак, недавній підпал стерні на вкраденому полі, знищив природний транзитний будинок журавлів у степу і молодий ліс, що росте поруч.

Пожежники на виклик виїхали оперативно, проте пожежа змусила журавлів покинути територію і завдала значної шкоди біологічному різноманіттю нацпарку. Тепер журавлям доведеться шукати інші місця відпочинку та годівлі перед тим, як вони приймуть рішення летіти через Чорне море, зазначив Русев.