фото: УНИАН

Про це повідомила прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України.

«Сьогодні, 14 листопада 2016 о 14:15 розпочався процес насування Арки (НБК) на об'єкт «Укриття» четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожМіністр екології обіцяє до кінця року представити концепції захоронення перероблених відходів з ЧАЕС

Передбачається, що цей процес триватиме до 4 днів із загальним часом безперервного руху приблизно 33 години.

У прес-службі нагадують, що НБК був побудований поблизу четвертого енергоблоку ЧАЕС і повинен подолати 327 м, щоб накрити об'єкт «Укриття».

Крім цього, проектом передбачено, що нова споруда вартістю 1,5 млрд євро експлуатуватимуться протягом 100 років.

«Наразі найбільша з побудованих коли-небудь рухома наземна конструкція довжиною 165 м, висотою 110 м і загальною вагою 36200 т насувається в проектне положення та вже перемістилася на відстань 6 метрів. Після аналізу початкового етапу руху, процес насування продовжиться й має завершитися найближчими днями», - повідомили в прес-службі, додавши, що встановлення нового безпечного конфайнмента зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із демонтажу конструкцій, поводження з паливовмісними та радіоактивними матеріалами в середині об'єкту «Укриття».

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2016 року директор ЧАЕС Ігор Грамоткін заявляв, що робота зі спорудження над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС нового укриття і сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) буде завершена до кінця 2016 року. Після проведення всіх необхідних випробувань у 2017 році об'єкти введуть в експлуатацію.

У травні 2016 року лідери країн "Великої сімки" підтвердили готовність співпрацювати з Україною в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

4 жовтня компанія «Укренергомонтаж», що входить до складу державної будівельної корпорації «Укрбуд», завершила будівництво огороджувального контуру, який необхідний для переміщення арки над четвертим енергоблоком ЧАЕС.

Довідка УНІАН. Компанія «Новарка», що побудувала НБК, є консорціумом французьких будівельних компаній «Буйг» та «Вінсі». Будівництво почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Через великі розміри НБК його довелося будувати двома частинами, які були підняті й успішно з'єднані один із одним у 2015 році. Всередині арки встановлено кран для майбутнього демонтажу конструкцій об'єкту «Укриття».