фото pixabay.com

Передвиборчі маніпуляції на тему захисту довкілля не дозволяють Україні ефективно використовувати міжнародну фінансову допомогу, спрямовану на розвиток екологічно дружніх технологій.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив керівник програми Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку UNIDO в Україні Ігор Кирильчук.

Програма, якою керує Кирильчук, підтримує інноваційні стартапи з екологічними технологіями, які пропонуються вченими або академіками, профільними інститутами або просто студентами-винахідниками.

Відео дня

На його думку, розвиток країни неможливий без всебічного та постійного використання нововведень, перетворення наукових знань на технології, зокрема, у сфері «чистих» технологій.

Читайте такожДеякі політики та активісти заробляють гроші на темі екології - ЗМІ

«Перед Україною стоїть завдання розбудови безпекової інноваційної екосистеми, включаючи підтримку інноваційних стартапів, технологічних парків та бізнес-інкубаторів, розвитку інноваційної інфраструктури. Важливим компонентом на цьому шляху є також співпраця з міжнародними організаціями та проектами технічної допомоги, такими як UNIDO, EBRD, NEFCO, USAID, GIZ та іншими, як елемент посилення екосвідомості», - сказав він.

За інформацією Кирильчука, Польща на розвиток інноваційної екосистеми отримує до 1 млрд євро фінансової допомоги, Китай - кілька мільярдів, а Україна - кілька мільйонів, тому що неефективно використовує отримані кошти.

"Міжнародна технічна допомога - це невеликі кошти. Це десятки мільйонів євро, які Україна щорічно отримує. Інша справа, як ці гроші використовуються. Можна використовувати світовий досвід, а можна просто написати звіт, і часто так буває. Представники держави повинні підходити конструктивно і думат , що потрібно зробити на перспективу, а не просто витратити кошти», - сказав експерт.

За його словами, сусідні країни більш ефективно використовують виділені їм кошти й модернізують своє виробництво. У підсумку, закордонна продукція витіснить українську з ринку.

«Допомогу від ООН, UNIDO потрібно використовувати виважено і стратегічно. Гроші дозволять запустити механізм. Але хотілося б більше конструктивної співпраці з екологічним комітетом, з міністерством. Сьогодні вчені мають розробки, але механізм комерціалізації так і не запрацював належним чином», - зазначив керівник програми ООН.

Як вважає президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок, в Україні є величезний потенціал у сфері екологізації, але поверхневі проблеми, якими маніпулюють політики напередодні виборів, роблячи хайп на екотемі, відволікають увагу від вирішення дійсно важливих проблем у сфері екології.

«Сьогодні важливо за сторонніми речами не втратити можливості, які є. У нас багато людей, проектів, які реально готові працювати й формувати «зелений» екологічний порядок денний. З одного боку, дедалі більше увагу до теми екології - це хороший чинник. З іншого боку - це наростаюча в геометричній прогресії можливість для маніпуляцій тих, хто під виглядом добрих намірів намагається вирішити свої корисливі інтереси. Особливо напередодні виборів», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, в травні бізнес звернувся до депутатів Верховної Ради з проханням прийняти зрозумілий та ефективний механізм сплати екологічного податку, оскільки, незважаючи на підвищення ставки екологічного податку майже у 25 разів, кошти використовуються на види діяльності, які не відповідають компенсаційній функції екоподатку.