Ілюстрація / REUTERS

Гроші від екоподатку в Україні використовуються не за призначенням, і у Верховній Раді пропонують прийняти європейські норми і поліпшити екологію України.

Про це заявила OBOZREVATEL народний депутат від фракції Радикальної партії Валерія Заружко.

За її словами, для цієї мети в парламенті є проекти законів 10146 і 10147.

Відео дня

Нардеп пояснила, що зараз отримані від екоподатку гроші використовуються неефективно - їх можуть направити на погашення боргів по виплаті заробітних плат або на утримання держструктур, але не на екологію.

“Виходячи з статистичних даних, лише 25% від экокоштів йдуть за призначенням. Крім цільового використання, ми хочемо запровадити податкові стимули для підприємств, щоб вони інвестували в модернізацію та оновлення своїх потужностей. Як це зробимо? З коштів, інвестованих в екологічну безпеку обладнання, підприємства мали можливість до 70% екоподатку списувати. І ще важливий момент, щоб уникнути корупційної складової — все повинно бути прописано в законі і опрацьовано за аналогією з поверненням ПДВ, тобто, в автоматичному режимі", — пояснила Заружко.

За її словами, такий підхід вже давно використовується в Європі, і в багатьох країнах він стягується з підприємств, що забруднюють середовище. Отримані кошти йдуть на вирішення екологічних проблем: будівництво очисних споруд, безпечну утилізацію відходів, збереження природних заповідників, ландшафтні роботи.

Нардеп зазначає, що це одна з умов, яку Україна повинна прийняти в рамках "Національного плану" — зобов'язання, прописаного в угодах з Європейським Союзом.

«Перед нами стоять чіткі зобов'язання щодо поліпшення екологічної складової. Ми, як країна, зобов'язані зробити. Це прописано в нашому євроінтеграційному пакеті і ми повинні це зробити якнайшвидше, інакше будемо вважатися не благонадійним партнером», — підкреслила народний депутат.

У четвер, 16 травня, в Міністерстві екології проходив круглий стіл на дану тематику за участю як профільних фахівців, так і народних депутатів, і було прийнято рішення підтримати ідею. Тому, в найближчі тижні, за словами Заружко, два законопроекти винесуть на голосування парламентаріїв у першому читанні.