Паук / zookeys

Про це повідомляє National geographic з посиланням на ZooKeys.

Павука не тільки віднесли до нового виду, але і виділили в окремий рід. Вид названий на честь відомого колумбійського письменника Габріеля Гарсія Маркеса, а родове найменування нагадує про місцевих індіанців канкуамо, культура і мови яких знаходяться на межі зникнення.

Сімейство Theraphosidae загалом налічує більш ніж 130 статей і 980 видів; відрізняти їх від інших павуків допомагає, зокрема, специфічна особливість анатомії: зростаюча на черевці щетина, яка виконує роль захисного механізму. У разі небезпеки тарантули зривають волоски і «вистрілюють» ними під ворога. Вони жорсткі і покриті отрутою, що заподіює біль нападнику. Павуки роду Avicularia того ж викидають струмінь екскрементів.

Відео дня

Читайте такожАмериканського ведучого в прямому ефірі налякав павук

У нового виду павука-птахоїда еволюційно виникла інша стратегія захисту. Замість того, щоб метати щетину у бік ворога («тактика далекого бою»), Kankuamo marquezi готові битися на максимально близькій відстані. Їх волоски ростуть навколо області геніталій; повертаючись до ворога цією частиною тіла, тарантули випинають щетину, не дозволяючи нападнику доторкнутися до себе.

Ні в одного іншого Theraphosidae такої моделі поведінки не спостерігається. Відкриття вносить великий внесок у скарбничку знань про павуків-птахоїда.