УНІАН

Рись стала символом Карпат, перемігши на всеукраїнському голосуванні. Тварина набрала більше 30% голосів, і тепер стане не тільки героїнею освітніх матеріалів для шкіл, коміксів і мультфільмів про збереження природи в Україні, але і отримає власну скульптуру в Моршинському парку.

Читайте такожПоліція відкрила кримінальне провадження через світлини лісничого з мертвою риссю (відео)Національне голосування за тварину-символ Карпат відбулося в рамках всеукраїнського еко-проекту "Разом за природу", - передає прес-служба проекту.

До списку кандидатів увійшли десять тварин, більшість з яких внесені до Червоної книги України. Зокрема, це бурий ведмідь, саламандра плямиста, зубр, кіт лісовий і євразійська рись, а також тритон карпатський, тварина-ендемік (тобто такий вид, який живе тільки в Карпатах).

Відео дня

За звання символу Карпат також боролися вовк, білка карпатська, їжак білочеревний, борсук звичайний. Всього за тварин віддали більше 5 тис. голосів.

"Завдяки голосуванню тисячі українців дізналися про рідкісні і зникаючі види тварин, які потребують захисту", – зазначила представник організаторів проекту Марина Соловйова.

"Їхні життя виявилися під загрозою, у тому числі через скорочення площі лісів. Проект "Разом за природу" повертає тваринам будинок – ми відновлюємо карпатські ліси і тільки в минулому році висадили понад 24 000 дерев", - розповіла вона.

За словами Соловйової, рись називають невловимим мисливцем. Сьогодні в Україні живуть близько 350 представників цього виду.

"Євразійська рись зовсім "не публічна" тварина і завдяки неперевершеним зору і слуху, а також нічному способу життя, вміло уникає контакту з людьми", – підкреслила координатор проекту, представник Всесвітнього фонду природи в Україні (WWF) Ірина Миронова.

За даними вчених, у Карпатах залишилося близько 220-250 особин, а в Поліссі – до 80-100.

"Сподіваємося, що завдяки проекту ми зможемо пояснити українцям цінність цієї прекрасної тварини", - зазначила Миронова.

"Разом за природу" - всеукраїнський проект, ініційований за підтримки Всесвітнього фонду природи (WWF). Його діяльність спрямована на збереження, відновлення та примноження Карпатських лісів і природи України.