У РФ вирують лісові пожежі / фото Адміністрація Карталінського МР

Лісові пожежі у Росії - тема, яка не сходить з екранів росТБ вже котрий рік поспіль. Масові пожежі щорічно знищують сотню гектарів РФ.

Але в цьому році масштаби воістину небувалі: найскладніша ситуація в Красноярському краї, там пожежа знищила, за офіційними даними, понад 800 будівель, загинуло 8 осіб. Про це йдеться у сюжеті проекту FreeДом.

Журналісти розповіли, в чому причина таких масштабів катастрофи, чому цілі села змушені евакуюватися, чому вогонь не можуть зупинити.

Відповідь проста - гасло "Все на армію" зіграло злий жарт з МНС Росії. Річ у тому, що ще в процесі підготовки повномасштабної війни з Україною у російських рятувальників забрали буквально все, що могло стати в пригоді на фронті. Тож працювати їм тепер просто нічим. Мається на увазі не тільки спеціалізована техніка для проведення будь-яких інженерних робіт, але і, наприклад, вертольоти Мі-8. Вони зараз присутні або на прикордонній зоні з Україною, або вже безпосередньо в зоні бойових дій.

"Аналогічно, наприклад, літаки-амфібії, вони зараз займаються тим, що патрулюють повітряний простір Чорного моря, особливо в районі острова Зміїний", — заявив військовий експерт Олександр Коваленко.

Для тієї ж розвідки у МНС вилучили й безпілотники. Деякі "Орлани", які збивають ЗСУ, мають якраз маркування МНС Росії.

Ще одна причина постійних пожеж у РФ і неможливості їх загасити - корупція.

"Примітно те, що торік навіть МНС РФ замість того, щоб направляти нечисленні літаки-амфібії для гасіння пожеж в Якутію і в Бурятію, вони направляли до Туреччини за гроші, тобто вони віддавали в оренду", — зазначив Коваленко.

Про те, що пожежники досі не знають, куди їм розірватися, — чиста правда. Наскільки фактично скоротилася чисельність екстреної служби, ніхто не розголошує, але ось те, що людей реально не вистачає, — це факт.

У квітні 2022 року повідомлялося, що в Росії горять сибірські ліси. Загоряння не можуть погасити через брак військових пожежників - їх передислокували для вторгнення в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: