Що відбувається на ЧАЕС сьогодні? / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

26 квітня 2023-го - 37 років з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС. Сьогодні Чорнобиль - місце, яке пережило вже другу катастрофу поспіль. Другою стала навала російських військ у 2022 році.

Чим живе зараз ЧАЕС, чи не повпливав на радіаційний фон паводок, розповів кореспондент 1+1 Костянтин Грубич в ефірі "Сніданку з 1+1". Він побував у закритій нині для всіх відвідувачів зоні ЧАЕС. 

Зараз тут нормальний радіаційний фон, тому що фахівці перевіряють. Усі датчики відновлені після того, як в екоцентрі росіяни все погромили.

Фахівці кажуть, що тут все відновлять після нашої перемоги за рік-два. І якщо збитків було завдано на 135 млн доларів, то міжнародні спонсори обіцяють дати Чорнобильській зоні 225 млн доларів. І вже перший транш на 15 млн вже освоюється в Україні.

"Росіяни свідомо розуміли, що наші військові не зможуть давати відсіч. Це дійсно могла бути бомба, колосальна бомба, яка просто не тільки нас знищила б, а й навіть Європу, бо це був би вибух не одного блоку, адже тут ще є сховище", - пояснює Оксана Пишна, фахівець відділу супроводу зони відчуження.

Як розповів журналіст, паводок не вплинув на зміну радіаційного фону, взагалі водопілля у зоні ЧАЕС як такого немає. Але річка Прип'ять піднялася так, як старожили не можуть пригадати. Ще ледь-ледь, і вона в районі міста мертвого міста Прип'ять може вийти з берегів. Чим це може бути небезпечно? Тим, що там дуже багато таких заплямованих територій у самій Прип'яті, і це може трішки збурити радіаційний фон. Але вода вже потихеньку знижується.

Захоплення росіянами ЧАЕС

Російські окупанти захопили ЧАЕС 24 лютого, вони пробули там аж до 31 березня. Фахівці були шоковані тим, що загарбники рили окопи в одній з найбільш радіоактивних місцин - Рудому лісі. Тобто вони могли опромінитись та заразити інших.

У січні 2023 року журналісти показали, що змінилося у Чорнобильській зоні після варварського розгрому росіянами усієї інфраструктури. Рудий ліс тепер з окопами й бліндажами, а Прип'ять без сталкерів та туристів значно захаращилася.

Вас також можуть зацікавити новини: