Акул значно поменшало на коралових рифах

Велике дослідження показало, що акул значно поменшало майже на кожному п'ятому кораловому рифі в світі.

Про це пише BBC.

Дослідники вважають, що падіння чисельності акул, викликане в основному виловом риби, може мати тяжкі наслідки для коралів, які намагаються вижити в мінливому кліматі. 

Відео дня

"У той час, коли корали борються за виживання в мінливому кліматі, втрата рифових акул може мати важкі довгострокові наслідки для цілих рифових систем",- констатував доктор Майк Хайтаус з Міжнародного університету Флориди.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature і є частиною дослідження Global FinPrint, виявляє широко поширену загибель рифових акул в більшій частині тропічних океанів світу.

Такі види як сірі рифові акули, рифові акули-чорноногі і рифові акули Карибського басейну, часто були відсутні на рифах, де вони історично були виявлені. 

Читайте також90% популяції дельфінів в Індійському океані вже знищили – науковці

Для проведення дослідження підводні камери були встановлені на 371 рифі в 58 країнах від центральної частини Тихого океану до Багамських островів. Приманка була прикріплена до жердини в передній частині камери, щоб заманити акул поблизу.

Акул майже не було виявлено на жодному з 69 рифів шести країн: Домініканської Республіки, Французької Вест-Індії, Кенії, В'єтнаму, Навітряних голландських Антильських островів і Катару. Однак дослідники додали, що надія на поліпшення становища є. 

"Від обмеження певних типів снастей і встановлення обмежень до заборони на вилов  і торгівлі в національному масштабі - у нас є чітке уявлення про те, що можна зробити, щоб обмежити вилов рифових акул", - вважає доктор Аарон Макніл з Університету Далхаузі.

За оцінками, 100 мільйонів акул вбивають люди щороку.