Ілюстрація REUTERS

Україна втрачає 15% урожаю зернових культур через неправильне зберігання і дефіцит потужностей зі зберігання зерна в усіх регіонах, повідомила прес-служба компанії Pro-Consulting.

Читайте такожУкраїна експортувала понад 33 мільйонів тонн зернових

«Згідно з аналізом, в країні спостерігається дефіцит потужностей зі зберігання зерна в усіх регіонах. Також проблемою залишаються старі елеватори, які працюють неефективно, де загалом проблематично якісно зберігати зерно. Через неправильне зберігання зерна втрати становлять близько 15% урожаю», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Крім того, відзначили експерти, нестача транспорту поряд з наповненими потужностями зі зберігання спонукає фермерів реалізувати урожай кукурудзи з поля за вкрай низькими цінами. При цьому зниження виручки може ускладнити закупівлю матеріально-технічних ресурсів під новий урожай.

Експерти додали, що важливою складовою при експорті сільськогосподарських вантажів з України є перевалка зерна в морських портах.

«На сьогодні перевалка зернових вантажів відбувається в 13 морських портах державними або приватними компаніями, як на державних причалах, так і на приватних потужностях», - відзначили в прес-службі.

Згідно з прогнозами аналітиків компанії, зростання конкуренції в перевалочному бізнесі призведе до зниження ставок і змушуватиме гравців ринку до реалізації проектів з енергоефективності та швидкості перевалки, що в свою чергу позитивно вплине на якість перевалочних комплексів.

Як повідомляв УНІАН, урожай зернових в 2018 році становив 70,1 млн тонн зернових і перевищив історичний максимум 2016 року, коли було зібрано 66 млн тонн зернових.

За даними Мінагропроду, в 2017-2018 МР аграрії експортували 39,9 млн тонн зерна.