Зараз оренда сільгоспземель коштує в середньому 52 євро за гектар / фото УНІАН

Внаслідок проведення реформ ціна на оренду землі сільськогосподарського призначення може збільшитися в п'ять разів, повідомила прес-служба президента.

Читайте такожАгропром формує 17% ВВП України – Гройсман

"Нам потрібно підняти вартість орендної плати за землю. Це для того, щоб підвищувати рівень життя населення. В середньому 52 євро за гектар, за які здають громадяни-власники паїв. Це просто нереалістичний показник ціни на оренду землі в Європі. Тому що в Литві - 81 євро. Чому ми не маємо сплатити селянину його чесну орендну плату?" - цитує прес-служба слова Порошенко в ході зустрічі зі студентами та професорсько-викладацьким складом Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Відео дня

За словами Порошенка, створюється парадоксальна ситуація - зараз держава здає в оренду свої ділянки у два рази дорожче, ніж селяни. При цьому, у 2017 році була прийнята стратегія раціонального управління державними земельними ресурсами та оренда державної сільгоспземлі повинна здійснюватися лише через відкриті аукціони з єдиними стартовими умовами.

"Ми маємо розширити ці стандарти та вимоги на землі, які належать селянам. Лише відкриті аукціони з єдиними стартовими умовами зможуть скасувати диктат великих орендарів. Внаслідок правильних реформ, ми можемо в п'ять разів збільшити вартість оренди землі в Україні", - підкреслив Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держгеокадастру, оренда державних сільгоспземель за 2018 рік подорожчала на чверть - до 3,4 тисячі гривень за гектар.