Кабмін планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року / фото УНІАН

В Україні запрацював урядовий сайт з відповідями на актуальні запитання про земельну реформу, повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Читайте такожГончарук допускає компроміс про купівлю землі іноземцями

"Сайт інформує про складові земельної реформи, дає роз'яснення для землевласників, орендарів і потенційних покупців земельних ділянок сільськогосподарського призначення, наводить цікаву статистику і містить корисні посилання", - наголошується в повідомленні.

Відео дня

Зокрема, на сайті вказано, що ринок землі вже в 2020 році принесе в бюджет України понад 1 млрд грн.

Також зазначається, що основну частину реформи буде здійснено в 2020 році. В її рамках передбачається вдосконалення переважного права орендаря на купівлю землі, розширення «земельних» повноважень громад, відсторонення Держгеокадастру від управління ділянками та інші кроки.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

При цьому Кабмін за рахунок компенсації з державного бюджету планує знизити ставку кредиту для фермерів нижче 5%, щоб після відкриття ринку землі вони змогли на рівних умовах з великим бізнесом брати участь у купівлі ділянок.

На даний момент у Верховній Раді зареєстровано 11 редакцій законопроекту про ринок землі.

18 жовтня Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту прийняти за основу альтернативний законопроект, який не допускає до купівлі землі юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких є іноземці, до 1 січня 2024 року.