Ілюстрація REUTERS

В листопаді поточного року на території України ветеринари зафіксували три випадки захворювання африканською чумою свиней (АЧС).

Читайте такожКількість свиногосподарств в Україні до 2025 року може скоротитися вдвічі

Про це йдеться у звіті Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Відео дня

Згідно зі звітом, перший випадок захворювання виявлено серед дикої фауни в Житомирській області, де на території мисливських угідь було виявлено 2 трупи диких свиней.

Також був виявлений вірус АЧС в особистому господарстві жителя села Троїцьке Миколаївської області.

Ще один випадок захворювання виявлено у приватному сільгосппідприємстві "Мрія" в Пирятинському районі Полтавської області.

Як повідомила прес-служба Держпродспоживслужби, в місцях спалахів АЧС було проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій та затверджені плани ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних спалахів, зон захисту та нагляду.

"У регіонах захворювання проводяться заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС", - сказано в повідомленні.

За даними проекту "Стоп АЧС", в Україні з 2012 року зареєстровано 508 випадків захворювання на АЧС.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.