Ілюстрація REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству", що передбачає, зокрема, посилення адміністративної відповідальності для реєстраторів у разі вчинення ними незаконних дій при реєстрації та зобов'язує уряд провести інвентаризацію всіх земельних ділянок, інформація про які відсутня в земельному кадастрі.

Читайте такожРадник прем'єра розкрив деталі фінальної версії законопроекту про ринок землі

Як сказано в картці закону на сайті Верховної Ради, закон повернуто з підписом від президента 13 січня.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня Верховна Рада прийняла у другому читанні й в цілому закон "Про внесення змін у Земельний кодекс України та деякі інші законодавчі акти щодо протидії рейдерству".

Представляючи законопроект, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський зазначав, що положеннями законопроекту вносяться зміни до законодавчих актів, що дозволить комплексно врегулювати питання протидії рейдерству.

Згідно з пояснювальною запискою, закон передбачає надання державним кадастровим реєстраторам доступ в онлайн-режимі до відомостей, які містяться у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, а державним реєстраторам - право онлайн-доступу до всіх відомостей, що містяться у Державному земельному кадастрі.

Згідно з документом, державні реєстратори прав повинні перевіряти не тільки відомостей у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, але і наявність відповідних відомостей у Державному земельному кадастрі. Під час проведення реєстрації прав державний реєстратор також зобов'язаний перевірити, чи має право особа, яка звернулася із заявою про реєстрацію, на вчинення таких дій, а також зобов'язаний перевірити наявність інформації про нерухоме майно в інших державних реєстрах.

Державний реєстратор прав зобов'язаний залишати без розгляду заяву про реєстрацію права на нерухоме майно, якщо кадастровий номер земельної ділянки відсутня в Державному земельному кадастрі.

Закон передбачає посилення адміністративної відповідальності для реєстраторів у разі вчинення ними незаконних дій при реєстрації.