Ілюстрація REUTERS

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) закликає країни не обмежувати міжнародну торгівлю, щоб уникнути дефіциту і подорожчання продуктів харчування на світовому ринку під час пандемії коронавірусу.

Читайте такожХліб може подорожчати на 20% через зростання цін на пшеницю на тлі коронавірусу

Про це йдеться в повідомленні представництва ФАО в Україні.

Відео дня

"Діючи для захисту здоров'я і добробуту своїх громадян, країни повинні гарантувати, що будь-які заходи, пов'язані з торгівлею, не порушать ланцюжок поставок продовольчих товарів", - йдеться в повідомленні.

В організації наголошують, що обмеження на експорт можуть змінити рівновагу між пропозицією і попитом на продукти харчування, що призведе до різкого збільшення і нестабільності цін.

"У розпал суворої ізоляції через COVID-19, необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб торгівля проходила вільно... Ми повинні гарантувати, що наша реакція на COVID-19 не створює необґрунтованого дефіциту основних предметів та не підсилює голоду та недоїдання", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що при цьому важливо забезпечити захищеність виробників продуктів харчування і працівників харчової промисловості на рівні переробки та роздрібної торгівлі, щоб мінімізувати поширення захворювання в цьому секторі та підтримувати ланцюга поставок продовольства.

Також ФАО закликає забезпечити доступність інформації про рівні виробництва харчових продуктів, споживання і запасів, а також про ціни на продукти.

"Це зменшить невизначеність і дозволить виробникам, споживачам і торговельним підприємствам приймати обґрунтовані рішення. Насамперед, це допоможе стримувати панічні закупівлі, накопичення запасів харчів та інших предметів першої необхідності", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка заявив, що на час карантину Україна не буде обмежувати експорт зернових культур, соняшникової олії, м'яса птиці та інших ключових експортних позицій. Уряд продовжив загальнонаціональний карантин до 24 квітня.

З початку пандемії у світі зареєстровано понад 800 тисяч випадків захворювання COVID-19.

Спалах викликаного новим коронавірусом захворювання була зафіксована в кінці грудня 2019 року в самому населеному місті Центрального Китаю – 12-мільйонному Ухані. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу у світі 11 березня.