этот материал доступен на русском

Великодній кошик-2020: мінімальний набір продуктів подорожчав майже на 100 гривень

14:17, 10 квітня 2020
Агро
649 0
Традиційні продукти до Великодня подорожчають на 16,5% / фото УНІАН

Читайте такожЦіни в Україні: Держстат оприлюднив свіжу статистику щодо інфляції

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на директора Юрія Лупенка.

"Цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м'який і твердий сир, хрін і сіль обійдуться українцям на 88 грн - тобто на 16,5% - дорожче, ніж минулого року, коли мінімальний набір продуктів коштував 532 грн", - наводяться в повідомленні слова Лупенка.

За його словами, вартість паски домашньої випічки становитиме близько 96 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових і прикраси випічки.

Експерт зазначає, що подорожчання паски зумовлено подорожчанням молока, вершкового масла, борошна і цукру, в тому числі, на тлі паніки через карантин і поширення коронавірусу.

Найдорожчими продуктами для святкового кошика в 2020 році традиційно будуть м'ясні продукти: домашня ковбаса обійдеться у 118 грн за 0,5 кг, а буженина - 110 грн за таку ж вагу. За сало доведеться віддати близько 48 грн за 0,5 кг.

Серед молочних продуктів українцям найбільше доведеться заплатити за твердий сир - у середньому 75 грн за 0,5 кг і вершкове масло - 85 грн за півкіло. М'який сир обійдеться приблизно в 55 грн за таку ж вагу.

Найдешевшим продуктом на святковому столі будуть яйця, при середній ціні 20 грн за 10 штук.

"У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино - його вартість зросте до 800 грн. Це на 90 грн, або на 12,7% більше за вартість кошика такого ж складу в 2019 році", - наводяться слова експерта.

Зокрема, за пляшку церковного вина «Кагор» в середньому доведеться заплатити 120 грн (80-135 грн за пляшку).

Експерт прогнозує, що в умовах невисокої купівельної спроможності населення, яке, до того ж, перебуває на карантині, українці будуть економити на дорожчих продуктах.

"Це стосується, зокрема, домашньої ковбаси, буженини, сиру. Економія може з’явитися у використанні дешевшої продукції або в зменшенні кількості продуктів у кошику" - підсумував Лупенко.

Як повідомляв УНІАН, у квітні мережі супермаркетів почали знижувати торговельну націнку на продукти першої необхідності - деякі крупи, яйця, молоко й овочі борщового набору - у зв'язку з розслідуванням Антимонопольного комітету щодо стрибка цін на продукти, зафіксованого в березні.

Міністерство охорони здоров'я України прогнозує, що пік інфікування коронавірусом в Україні відбудеться 14-15 квітня, перед Великодніми святами.

Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 24 квітня.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter