Рішення про додатковий експорт пшениці з України, яке було відкладено у зв'язку зі складними погодними умовами і необхідністю підрахунку зернового балансу, можуть ухвалити вже цього тижня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк в інтерв'ю журналістам у вівторок.

Нагадаємо, раніше планувалося відновити експорт пшениці після 10 квітня.

Відео дня

«Ми цього тижня збираємо раду експортерів, на якій ще раз переглянемо баланси, але на сьогодні ми бачимо, що ми можемо сьогодні відпустити у вільний експорт продовольчу пшеницю», - сказав М.Присяжюк.

Міністр також уточнив, що обсяг додаткового експорту залежить від потреби на зовнішньому ринку і можливостей його постачання.

Як повідомляв УНІАН, рішення про обмеження експорту пшениці з України було прийнято у зв'язку з тим, що можливості її постачання на зовнішні ринки були майже вичерпані, тому експортувати пшеницю мали право тільки ті компанії, які закуповують зерно в Аграрного фонду.

Водночас Міністерство аграрної політики та продовольства погодило з зернотрейдерами можливість додаткового експорту 300 тис. тонн пшениці.

За інформацією Мінагропроду, Україна з початку 2012-2013 маркетингового року (1 липня 2012 р. - 1 червня 2013), станом на 22 квітня, поставила на зовнішні ринки 20,5 млн тонн зернових, що на 18,6% більше, ніж за аналогічний період минулого МР, до того ж обсяг поставок зерна з початку квітня становив 1,05 млн тонн.

Експорт пшениці до зазначеної дати становив 6,46 млн тонн, зокрема 5,56 млн тонн продовольчої і 0,9 млн тонн фуражної пшениці. При цьому з початку квітня Україна поставила на зовнішні ринки 0,17 млн тонн пшениці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експорт зернових з України в 2013/2014 МР може становити 25 млн тонн - експерти

Мінсільгосп США підвищив прогноз експорту української пшениці