В Україні скоро понуть дорожчати овочі / фото ua.depositphotos.com

Спад цін на овочі буде прослідковуватись до жовтня, коли завершиться збір врожаю основних культур.

"Зараз відбувається зниження цін на овочі та фрукти. По мірі того, як дозрівають ті чи інші овочі та фрукти й активізується процес збирання врожаю, зростає пропозиція цих продуктів, і ціни на них знижуються. Така тенденція триватиме до жовтня, коли завершиться збір врожаю основних культур. Тоді пропозиція цих товарів буде скорочуватися, і ми побачимо зростання цін", – розповів кандидат економічних наук Олександр Хмелевський в коментарі УНІАН.

Але до того ціни продовжуватимуть йти донизу, що не може не радувати українських споживачів.

Відео дня

Як повідомляють аналітики EastFruit, в Україні за останній тиждень різко знизилась вартість моркви. Наразі вітчизняні фермери відвантажують цей овоч за ціною 15-20 грн/кг, що в середньому на 31% дешевше, ніж 7 днів тому.

За словами фермерів, радикально знижувати ціни на цей овоч вони змушені через вельми стриманий попит, тоді як збиральні роботи в господарствах тривають. І пропозиція цього коренеплоду на ринку наразі помітно більша, ніж торік, що зумовлено зростанням його виробництва.

Також радують ціни на помідори. Наразі українські тепличні комбінати пропонують томат у межах 20-32 грн/кг, що в середньому на третину дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Причина схожа: на ринок надійшли великі об‘єми помідорів з відкритого ґрунту, врожайність яких є високою.

Ключові гравці ринку не виключають, що і морква, і томати продовжать дешевшати й надалі.

За підрахунками порталу Мінфін, молода капуста в українських супермаркетах наразі коштує 11,17 грн/кг, що в понад два рази дешевше, ніж у середині липня (28,21 грн/кг). Також впали ціни на огірки – з 37,66 до 19,99 грн/кг. Крім того, на майже 10 грн здешевшав болгарський перець - зараз він коштує 135,95 грн/кг.

Ціни на продукти в Україні

Як повідомляв УНІАН, в Україні внаслідок євроінтеграції неминуче подорожчають продукти харчування

Оскільки імплементація європейських норм займе певний час та вимагатиме збільшення інвестицій - у нове обладнання та технології. А тому підприємствам треба готуватись до того, що собівартість виробництва зросте, а нашим споживачам – до здорожчання усіх харчів.

Вас також можуть зацікавити новини: