Корупційні схеми при експорті зерна зупинено завдяки Держпродспоживслужбі та правоохоронцям, - заява асоціації

На сьогоднішній день в Україні ліквідовано сірі схеми, пов’язані з експортом зерна. Як йдеться в заяві Української зернової асоціації, до якої входять найбільші зернотрейдери, це стало можливим завдяки якісно проведеній роботі Держпродспоживслужби та СБУ.

"За останній рік ніхто з членів УЗА не стикався з проявами корупційних дій з боку ДПСС. Сьогодні ми вбачаємо окремі інформаційні атаки на Держпродспоживслужбу від тих, хто прагне дискредитувати всі ці здобутки і нівелювати їх. Але жоден прозорий бізнес не погодиться повернутися до сірих схем!" - заявляють зернотрейдери.

Вони відзначають, що після того, як СБУ викрила і ліквідувала масштабну схему поборів у ДПСС у 2023 році, зернотрейдери знову можуть працювати у правовому полі, "не очікуючи, що окремі чиновники щоразу вимагатимуть хабарі за оформлення лабораторних досліджень і сертифікатів відповідності агропродукції".

Відео дня

УЗА вважає, що зараз Держпродспоживслужбі вдається ефективно протидіяти корупції зсередини і забезпечувати жорсткий контроль дозвільних процедур навіть в умовах війни.

Адже РФ регулярно обстрілює портову інфраструктуру та зерносховища. І незважаючи на це служба організувала роботу фітосанітарної і ветеринарної лабораторій для аналізу продукції, яка йде на експорт через порти великої Одеси та Дунайського кластеру.

"Це приклад того, що незважаючи на обмежені штат і фінансування, нинішнє керівництво Держпродспоживслужби в правовому полі підтримує діалог із ключовими представниками ринку, щоб допомагати бізнесу", - вважає УЗА.

Таким чином, на думку асоціації, Україні вдалося уникнути перебоїв з експортом зерна і забезпечити безперебійну роботу аграрних підприємств, які поповнюють держбюджет валютою.

Зернотрейдери готові надалі співпрацювати з державою, щоб  зберегти всі позитивні зміни.