
Ціни на м’ясо та м’ясні вироби в Україні за рік зросли подекуди на 45%, і до кінця зими можуть додати ще 5-7%.
Про це повідомляють аналітики Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) в різдвяному моніторингу цін.
Найбільше за рік зросла вартість курячого філе – з 171 гривні за кілограм в листопаді минулого року до 250 гривень цьогоріч (+45%). У порівнянні з жовтнем курятина також подорожчала, хоча і несуттєво (+1%).
Середня ціна на курячу тушку додала за рік 32% – з 85,6 до 113 грн/кг. Трохи більше здорожчало куряче стегно, на 35% – зі 114 до 155 грн/кг.
Яловичина з року в рік стабільно дорожчає. В 2023 році кілограм гуляшу коштував 250 гривень, рік тому – 300 гривень, зараз його ціна становить 352 гривні (+17%).
Десяток курячих яєць С1 за рік здорожчав в середньому на 10% – з 74,1 до 81,6 гривень.
Єдиним продуктом з моніторингу, який подешевшав за рік, стала варена лікарська ковбаса. Її ціна знизилася з 420 до 398 грн/кг (-6%).
М’ясна галузь в Україні зараз найбільше відчуває тиск виробничих витрат, кажуть в УКАБ. Ціни на курятину продовжують зростати через здорожчання кормової бази, а рекордні ціни на яловичину пояснюються дефіцитом худоби.
Ціни на продукти в Україні – прогнози експертів
Економіст Олег Пендзин зазначив, що за грудень місяць продуктовий кошик має подорожчати на 10% через традиційне зростання попиту на свята. Втім, він припускає, що вже в новому році ціни можуть піти на спад.
Про складну ситуацію в умовах відключень електроенергії повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко. За його словами, деякі сорти хліба в наступному році можуть подорожчати більш, ніж на 20%.