колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pxhere.com

Через екстремальну спеку, спричинену глобальним потеплінням, італійські корови стресують та дають менше молока. Це позначається на якості та обсягах рідкісних сирів, що виготовляються на Аппенінах. Про це повідомляє The New York Times.

У зону ризику серед інших сирів потрапили моцарела, бурата, скаморца, рикота та проволоне. Італійські фермери вимушені розробляти нові сорти сиру, які потребують менше молока, аби якось адаптуватися до змін клімату.

Останнім часом зниження якості молока стає все більш відчутним, кажуть сировари. Молоко, що походить від корів, які пережили стрес, рідше й довше згортається.

Відео дня

Науковці зазначають, що залежно від їхньої чутливості до тепла та вологості та того, наскільки високі температури, надої в корів можуть знижуватися від 3 до цілих 30 відсотків. Спека також погіршує рівень білка та жиру в молоці, що безпосередньо впливає на якість сиру.

За статистикою, виробництво коров’ячого молока по всій Італії скорочується через спеку в літні місяці. З 2022-го по 2024 рік виробництво молока впало в середньому на 17,2% між березнем і вереснем, що більше, ніж середнє падіння на 15,5% за ті ж місяці попередніх трьох років.

Молочні фермери працюють із низькою рентабельністю, тому не потрібно різкого зниження, щоб створити те, що економісти називають "молочним апокаліпсисом". Корів часто звинувачують у сприянні змінам клімату, оскільки вони відригують метан, – але в цьому випадку вони є його жертвами.

В Італії скорочення поставок молока додає до низки проблем для фермерів, таких як зростання рахунків за енергоносії та корми. Майже кожна десята молочна ферма по всій Італії перебуває під загрозою закриття.

Щоб боротися з наслідками спеки, деякі фермери застосовують розпилювачі води та кондиціонери. Їх вмикають у корівниках, навіть коли температура падає до 20 градусів за Цельсієм. Дослідження показують, що корови можуть почати відчувати тепловий стрес навіть за таких рівнів.

Експерти зазначили, що ці протидії мають обмежений потенціал – так можна пом’якшити негативний вплив спеки максимум на 50%.

Наслідки змін клімату для Європи

Влітку цього року у Великій Британії було зафіксовано аномально високі температури, рекордні за всю історію спостережень. У результаті йоркширські ґрунти, де випасають корів, перетворилися на спалену сонцем прерію. Власники стад годують корів із зимових запасів і рахують збитки.

Проблеми цьогоріч почалися і з французьким вином. Спека, посуха і спричинені ними лісові пожежі завдали значної шкоди місцевим виноградникам. Наймасштабніша пожежа за останні 70 років знищила понад 17 000 гектарів виноградників та інших сільськогосподарських угідь.

Вас також можуть зацікавити новини: