1 липня має відбутися введення ринку землі в Україні / фото УНІАН, Володимир Гонтар

У п'ятницю, 2 липня, народні депутати хочуть заслухати в парламенті міністра аграрної політики і прем'єр-міністра з приводу введення ринку землі.

Як передає кореспондент УНІАН, під час засідання Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту заступник голови ВР Олена Кондратюк нагадала, що 1 липня має відбутися введення ринку землі.

Читайте такожЗеленський підписав закон про продаж землі через електронні аукціони

Відео дня

Однак, додала вона, судячи з ситуації, замість обіцяного монобільшістю і прем'єр-міністром зростання економіки, в Україні може бути "велика біда".

За її словами, те, що за тиждень до введення ринку землі уряд в терміновому режимі вносить зміни до порядку ведення Державного реєстру прав на нерухоме майно, а також пропонує роз'яснювати громадянам, як буде працювати ринок землі, свідчить, що "влада не готова до введення ринку землі".

Кондратюк запропонувала в п'ятницю, 2 липня, під час Години запитань до уряду заслухати прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з цього питання.

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко підтримав необхідність заслуховування питання щодо готовності до запровадження ринку землі. Водночас він запропонував, щоб у парламенті виступив міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Корнієнко додав, що керівник уряду може також відповідати на питання, які будуть у народних депутатів.

Запуск ринку землі в Україні

  • 28 квітня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.
  • Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.
  • 15 червня 2021 року президент заявив, що українці в рамках реалізації земельної реформи з 1 липня отримають можливість бути господарями своєї землі.