В Україні вирішили боротися з неконтрольованим імпортом молочних продуктів / REUTERS

Представники Національної молочної галузі ініціювали розслідування неконтрольованого імпорту молочних продуктів в Україну, який у 2020 році досяг критичної точки.
Читайте такожАМКУ оштрафував п'ять компаній за підробку вершкового масла

Про це в ході прес-конференції в УНІАН повідомив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

"14 молочних компаній подали заяву про порушення та проведення спеціального розслідування Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з метою захисту українського ринку від неконтрольованого імпорту молочної продукції. Цьому передувало погіршення стану молочної галузі та економічного стану молочних підприємств", - сказав він.

Відео дня

За словами Чагаровського, у 2020 році Україна імпортувала 90 тисяч тонн молочних продуктів на суму більш ніж 300 мільйонів доларів, переважно з країн Європейського Союзу. Більш того, з наступного року на імпорт молочних продуктів з ЄС в Україну встановлюють нульові митні ставки.

"Разом з цим, для експорту української продукції в ЄС діють дискримінаційні обмеження, а через високу собівартість виробництва українські молочні продукти не можуть з ними конкурувати. Для європейського ринку, де спостерігається суттєвий надлишок молока, це - зелене світло для неконтрольованого експорту в нашу країну", - додав він.

Як зазначила генеральний директор Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, Україна за останні два роки перетворилася з великого експортера в нетто-імпортера молока.

"Якщо у 2019 році ми зафіксували нульове сальдо в торгівлі молочною продукцією, то за підсумками 2020 року Україна перетворилася на нетто-імпортера, а імпорт зріс на 113%, що еквівалентно 1 мільйону тонн молока-сировини. Це той мільйон тонн, який міг би дати до 15 тисяч робочих місць нашим співвітчизникам в молочному секторі й принести 1 мільярд гривень в український бюджет", - сказала вона.

При цьому експерти підкреслили, що молочні компанії не просять заборонити імпорт, а наполягають на введенні адекватних захисних заходів і державної фінансової підтримки, аналогічної чинній в ЄС. Розслідування Мінекономіки займе близько 9 місяців, після чого Міністерство запропонує низку заходів для захисту українських виробників молока.

"Серед таких заходів може бути введення додаткового ввізного мита, а також введення кількісної квоти на імпорт молочних продуктів. Розслідування буде проводитися тільки за трьома категоріями продукції – це сири, згущені та ферментовані молочні продукти, тобто ми не говоримо про обмеження імпорту вершкового масла, молока та інше. Також розслідування не торкнеться імпорту, наприклад, деяких видів сирів, що виробляються лише за кордоном – з полиць наших магазинів такі продукти не зникнуть", - підкреслив керівник практики міжнародної торгівлі, радник міжнародної юридичної фірми Integrities Сергій Лахно.

При цьому експерт додав, що дане розслідування не спровокує зростання цін на імпортні молочні продукти.

Що цьому передувало

  • За даними Держстату, виробництво молока в Україні за підсумками 2020 року скоротилося на 4,2% - до 9,25 мільйона тонн.
  • Як зазначають в Асоціації тваринників України, Українська молочна продукція з вересня 2020 року і по теперішній час знаходиться на піку своєї вартості, і ця тенденція триватиме мінімум весь перший квартал 2021 року.