фото УНІАН

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що сума боргу російського газового монополіста "Газпрому" перед національним нафтогазовим холдингом "Нафтогаз України" за рішенням Стокгольмського арбітражу тільки зростатиме і буде стягнуто найближчим часом.

Читайте такожУкраїна готується примусово стягнути з Газпрому "стокгольмський" борг

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив у коментарі журналістам.

Відео дня

Петренко переконаний, що у "Газпрому" немає шансів уникнути відповідальності і сума боргу, яка була зафіксована даним рішенням суду, буде лише збільшуватися, і вона буде повністю здійснено найближчим часом".

"Вони ховають голову в пісок, але інша частина тіла залишається зовні, інша частина тіла - це ті активи, майно, яке знаходиться по всьому світу у "Газпрому". Вже зараз "Газпром" втрачає з точки зору вартості самої компанії, так як вони є публічною компанією, тому що вони показали себе як недобросовісний контрагент перед тими європейськими компаніями, з якими у них є контракти", - додав міністр.

"Я переконаний, що це питання часу і яка сума, яка буде збільшуватися і точно буде стягнуто в користь українського "Нафтогазу" і українського бюджету з цієї компанії", - резюмував Петренко

Як повідомляв УНІАН, "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,58 мільярда доларів (з урахуванням пені). Також суд зобов'язав російську компанія поставляти до 5 мільярдів кубометрів газу в рік в 2018-2019 роках за цінами, які відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах.

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу в Європу і викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня). Після того, як "газова" криза був успішно подоланий, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання з транзитних поставок газу.

У 20-х числах березня "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу. Російська компанія відмовилася постачати в Україну газ, а також виплатити українській стороні 2,58 мільярда доларів.

За інформацією "Нафтогазу", українська компанія відкинула пропозиції "Газпрому" про розірвання діючих контрактів. Наступний раунд переговорів між компаніями запланований на квітень 2018 року.