Ілюстрація REUTERS

Україна суттєво відстає від графіка підготовки до запуску нового ринку електроенергії. Про це заявив експерт з енергетики Стратегічної групи радників з підтримки реформ при уряді України Карел Хірман.

За словами експерта, основну роль в цьому процесі відіграють уряд і міністерство енергетики. «Поки немає частини основних актів, які описують правила гри, які впроваджує сам закон. А це завдання для держорганів, у тому числі перш за всем міністерства енергетики. Ми відстаємо від графіка»

Карел Хірман відзначив, що доки не будуть вирішені законодавчі питання, не може початися підготовка на рівні оператора ринку і оператора Укренерго. Тому на даний момент, можливо, краще перенести терміни запуску ринку і провести якісну підготовку. «Я боюся, що буде ситуація ще гірша, ніж ми маємо зараз після впровадження балансування газового ринку. Кожен говорить: той поганий, той не те робить, той щось не виконав. І це дуже небезпечна ситуація. Я звик до системних рішень, коли реально всі розуміють, йдуть до цієї мети, всі виконують свої завдання, і до визначеної дати все готово».

Відео дня

Нагадаємо, новий ринок електроенергії повинен запрацювати 1 липня 2019 року. Проте на сьогодні експерти і учасники ринку висловлюють побоювання про неготовність до запуску ринку з боку центральних органів виконавчої влади.