"Нафтогаз" може офіційно знижувати ціну на газ для населення / фото УНІАН

Кабінет міністрів України опублікував свою постанову, прийняту на засіданні уряду в середу, згідно з якою Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" може продавати газ населенню та об'єктам теплокомуненерго за ціною, яка нижча за гранично встановлену у 8,55 гривні за кубічний метр.

Читайте також"Нафтогаз" чекає публікації постанови Кабміну про дозвіл знижувати ціну на газ

Постанову Кабміну оприлюднено на урядовому порталі.

Відео дня

У тексті зазначено, що НАК може продавати газ за ціною, яка визначається як середня арифметична ціна газу, за якою "Нафтогаз України" пропонує газ промисловим споживачам на умовах передоплати попереднього місяця до місяця поставки, але не вище за ціну, встановлену Кабміном".

Як повідомляв УНІАН, 14 березня голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що ціна газу на європейському ринку впала нижче вартості газу для населення в Україні, яку своєю постановою від 19 жовтня минулого року встановив Кабмін. Він також повідомив, що "Нафтогаз", з метою створення конкурентних відносин на ринку газу для населення, запропонував уряду скасувати режим спеціальних зобов'язань, щоб у людей з'явилася можливість вибирати постачальника, який запропонує найкращу ціну, як це зараз відбувається на ринку промислових споживачів.

Кабінет міністрів у жовтні минулого року підвищив ціну на газ для населення на 23,5% з 1 листопада – до 8 550 гривень за тисячу кубометрів.

Питання визначення ціни газу для потреб населення є предметом переговорів України з Міжнародним валютним фондом. Представники Фонду наполягають на тому, що вартість "блакитного палива" має вирівнятися (бути піднятою) до рівня імпортного паритету.