Ілюстрація REUTERS

Оператор нафтотранспортної системи України - державна компанія «Укртранснафта» посилила контроль якості нафти, що транспортується через територію України, у зв'язку з повідомленнями від білоруських нафтотранспортних компаній про зафіксоване погіршенні якості нафти, що надходить з Росії, повідомляє компанія.

Читайте такожБілорусь обмежила транзит російської нафти

«19 квітня 2019 року ВАТ «Гомельтранснафта Дружба» (Республіка Білорусь) повідомила «Укртранснафті» про надходження з технологічної ділянки магістрального нафтопроводу «Транснефть - Дружба» (Російська Федерація) нафти з погіршеними показниками якості», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що згідно з лабораторними дослідженнями білоруської сторони, показник частки органічних хлоридів у нафті, що надходить з Росії, в кілька десятків разів перевищує допустиму норму. Тому білоруська компанія попросила РФ негайно вжити всіх необхідних заходів для недопущення можливих збитків та інших негативних наслідків.

«У зв'язку з цим оператор нафтотранспортної системи України компанія «Укртранснафта» посилила контроль якості нафти, що транспортується через територію України. Разом з тим зазначимо, що проведення лабораторних досліджень для визначення показників якості нафти, що транспортується, не регламентовано для компаній, що здійснюють транспортування нафтопроводами», - повідомляє прес-служба «Укртранснафти».

Як зазначили в компанії, транспортування і використання нафти неналежної якості створює значні ризики ушкоджень технологічного обладнання «Укртранснафти», зокрема трубопроводів, нафтових насосів і резервуарів.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками 2018 року «Укртранснафта» транспортувала 15,4 млн тонн нафти, що на 3,7% менше від показника за 2017 рік.

Довідка УНІАН. Компанія «Укртранснафта» є оператором нафтотранспортної системи України, яка включає 18 нафтопроводів загальною довжиною 4569 км, 51 нафтоперекачувальну станцію (НПС), 11 резервуарних парків загальною місткістю 1010 тис. кубометрів. Роботу НПС забезпечують 176 насосних агрегатів загальною потужністю електродвигунів 356,9 тис. кВт.