Ангела Меркель / REUTERS

Європейська комісія вже не зможе блокувати будівництво газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає dw.com. "Проект практично повністю затверджений", - заявила вона.

Глава німецького уряду визнала, що нова газова директива містить в собі можливості опротестувати реалізацію проекту "Північний потік-2". Але й ця норма не зможе стати підставою для його зупинки, впевнена Меркель.

Відео дня

При цьому "ключовим моментом" при будівництві другого газопроводу по дну Балтійського моря, на її думку, є українське питання. "Україна повинна залишатися транзитною країною, попри "Північний потік", - підкреслила Меркель і пообіцяла обговорити це питання з Володимиром Зеленським після його вступу на посаду українського президента.

Читайте такожАвстрія не буде виходити з проекту "Північний потік-2" через загрозу санкцій США

Той факт, що проти "Північного потоку-2" виступає основний кандидат на пост голови Єврокомісії від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) Манфред Вебер, Меркель пояснила його повагою до позиції східноєвропейських країн, що висловлюють побоювання у зв'язку з проектом.

Головний кандидат європейських консерваторів на виборах в Європарламент Манфред Вебер неодноразово висловлювався проти будівництва "Північного потоку-2". У тому випадку, якщо йому вдасться очолити Єврокомісію, він зробить усе можливе, щоб заблокувати проект, попередив німецький політик. Цей газопровід - "не в інтересах Євросоюзу", тому що він підсилить залежність ЄС від російської сировини, вважає він.

Як повідомляв УНІАН, 14 травня члени комітету Сенату США із закордонних справ республіканець Тед Круз і демократка Джин Шахін заявили, що планують представити законопроект про введення санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві "Північного потоку-2".