Ілюстрація REUTERS

Австрійсько-італійський консорціум спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України запустили новий проект для сталого розвитку відновлюваної енергетики, який фінансується за рахунок Європейського Союзу у розмірі 1 мільйона євро.

Читайте такожВ Україні скасували "зелений" тариф для наземних сонячних електростанцій

Про це під час урочистого відкриття проекту повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Відео дня

"Сьогодні ми відкриваємо Twinning, проект, який спрямований на спільне розвиток законодавства. Він стосується відновлюваних джерел енергії. Україна, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС до 2014 року, взяла на себе зобов'язання виконувати всі задекларовані цілі",- сказав він.

При цьому Савчук додав, що одним з таких зобов'язань є споживання 11% енергії з поновлюваних джерел до 2020 року. Серед них - транспорт, тепло та інше.

Ілюстрація REUTERS

Він також нагадав, що прийнятий два тижні тому закон, що передбачає перехід на проведення аукціонів для великих проектів відновлюваної енергетики, також був розроблений за підтримки фахівців з Європейської комісії.

"Попереду дуже багато роботи для того, щоб імплементувати аукціони з 2020 року, нам потрібна підзаконна база, ми сподіваємося, що всі питання, які виникнуть, ми зможемо вирішити за підтримки європейських фахівців, будемо готувати та подавати пропозиції в уряд і Верховну Раду. Я впевнений, що це буде стосуватися не тільки електроенергії, але і поновлюваного тепла, і рідких видів біопалива, оскільки в Україні проблема з нафтопродуктами, більшу частину яких ми змушені імпортувати", - сказав він.

Грант на реалізацію проекту становить 1 мільйон євро, а термін реалізації 15 місяців.