Ангела Меркель і Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що збереження транзиту російського газу через територію України є гарантією енергетичної безпеки Києва та Європи.

Читайте такожТрамп назвавши альтернативу «Північному потоку-2»

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільній з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель прес-конференції в Берліні.

Відео дня

«Іншим важливим питанням, яке ми обговорювали з пані Меркель, є забезпечення енергетичної безпеки України. Не секрет, що наші позиції щодо проекту «Північний потік-2» діаметрально відрізняються», - заявив він.

Однак, за словами Зеленського, Україна готова до предметного діалогу з Німеччиною з цього непростого питання.

«Збереження транзиту російського газу через Україну і його акумуляція в українських сховищах - це гарантія енергетичної безпеки України та Європи. Це цивілізований метод забезпечення справедливого та безпечного європейського газового ринку», - сказав він.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планують побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року.

В кінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також повинен проходити, відповідного дозволу не дала.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

За оцінками експертів, в результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.