Ілюстрація REUTERS

Уряд опублікував оновлений план відокремлення газотранспортної системи України від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг - УНІАН). Відповідний документ опубліковано на сайті Кабміну.

Читайте також"Магістральні газопроводи України" передали в управління Мінфіну

Згідно з його текстом, Кабмін вибрав модель відокремлення, передбачену статтею 27 Закону України "Про ринок природного газу", як модель відокремлення оператора газотранспортної системи, яка перебуває у державній власності і не підлягає приватизації.

Відео дня

Визначається, що компанія "Оператор газотранспортної системи України" отримує право подати до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), запит на сертифікацію оператора газотранспортної системи.

Кабмін також затвердив план заходів щодо виконання вимог про незалежність оператора газотранспортної системи.

Так, до 10 жовтня планується розробити законопроект про зміни до законодавства про газотранспортну систему, а також провести інвентаризацію майна, використовуваного при транспортуванні газу.

До 1 грудня планується збільшення статутного капіталу "Оператор газотранспортної системи України" шляхом відчуження активів "Укртрансгазу".

Також планується забезпечити передачу з 1 січня 2020 року до управління "Оператора газотранспортної системи України" безвідклично терміном на 15 років на праві господарського відання магістральних газопроводів, що перебувають у держвласності, шляхом підписання відповідного договору та акта прийому-передачі майна уповноваженими представниками "Нафтогазу України", "Укртрансгазу", Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища, Мінфіну і Мінекономіки.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що рішення Кабінету міністрів, яким затверджено модель відокремлення газотранспортної системи від НАК «Нафтогаз України» (анбандлінг), дає змогу до кінця року завершити виокремлення незалежного оператора ГТС України.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу і електроенергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дасть змогу посилити позиції і роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.