Ілюстрація REUTERS

Україна з травня по вересень збільшила імпорт газу з Європейського Союзу на 3 мільярди кубометрів, або на 53%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляє держкомпанія "Укртрансгаз".

Читайте такожБатареї будуть теплими: Україна повністю виконала план щодо запасів газу на зиму

"За міжсезонний період з травня по вересень "Укртрансгаз" переправив з країн Європейського Союзу 8,7 мільярда кубометрів газу, що на 3 мільярди кубометрів, або 53%, більше ніж за аналогічний період у 2018 і 2017 роках", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У компанії зростання імпорту пояснили необхідністю накопичити в ПСГ понад 20 мільярдів кубометрів газу для стабільного проходження Україною опалювального сезону 2019/2020 років.

За даними "Укртрансгазу", загалом з початку 2019 року імпорт в Україну становить 11,2 мільярда кубометрів газу, а саме зі Словаччини було транспортовано 7 мільярдів кубометрів (+ 43%), в Угорщині – 3,1 мільярда кубометрів (+ 29%), з Польщі – 1,1 мільярда кубометрів (+ 120%).

"Також ведеться підготовча робота по створенню нової та розширення теперішніх потужностей для імпорту з Румунії та Словаччини. А проведена реконструкція 5 компресорних станцій дозволила організувати реверсну схему постачань, у тому числі імпортного газу для споживачів у східних і південних регіонах України", - повідомила компанія.

Як повідомляв УНІАН, 24 вересня запаси газу в українських підземних сховищах перевищили дев'ятирічний історичний максимум у 20 мільярдів кубометрів, що на третину більше ніж минулого року.