Наразі тривають перемовини щодо долі транзиту газу / фото УНІАН

Канцлер Німеччини Ангела Меркель призначила графа Вальдерзеє уповноваженим уряду ФРН з питань транзиту газу через Україну. При цьому доля самого транзиту блакитного палива з Росії з 2020 року залишається під питанням.

Призначення Вальдерзеє свідчить про невпевненість Берліна в питанні транспортування блакитного палива. Такою думкою в коментарі сайту "Сьогодні" поділився директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Читайте такожУкраїна готова до проходження опалювального сезону – прем'єр

Відео дня

"Це означає, що Німеччина відчуває значні ризики для себе – і політичні, і економічні – у зв'язку з можливими проблемами зупинки транзиту газу територією України. Також – через затримку будівництва проекту газопроводу "Північний потік – 2". Це означає, що не все йде так добре, як раніше планував уряд", – сказав експерт.

За його словами, Німеччина побоюється порушення умов експортних контрактів з "Газпромом" і зростання цін на природний газ в Європі.

"Це було б дуже небажано для німецької влади, - зазначає він. – Думаю, вони планують домовитися з Україною і Росією, щоб транзит через територію України все ж продовжувався. Перше головне завдання німецької влади – будівництво Nord Stream 2 і друге завдання – це продовження транзиту українського газу".

Нагадаємо, контракт "Нафтогазу" і "Газпрому" на транзит газу був укладений в 2009 році і закінчується в кінці цього року. Зараз сторони перебувають у переговорному процесі щодо співпраці після 1 січня 2020 року. Так, 19 вересня відбувся третій раунд газових переговорів у форматі Україна – Росія – Єврокомісія. Перший раунд пройшов ще 17 липня 2018 року, а другий – 21 грудень 2019 року.