Ілюстрація REUTERS

Україні не має сенсу продовжувати з 1 січня 2020 року чинний контракт на транзит природного газу з Росією.

Читайте такожПутін: РФ готова на рік продовжити договір на транзит газу через Україну, якщо не буде підписано новий

Про це заявив в ході Українського газового форуму голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

"Мені важко уявити, навіщо новому оператору ГТС, навіщо українській стороні може бути цікаво продовження старого контракту. Якщо російська сторона каже, що вони хочуть якісь інші умови, інші обсяги, тоді логічно з нашого боку зайняти позицію, і ми її займаємо, що це має бути лише новий контракт, тільки за європейським правом, тільки з новим оператором", - сказав Коболєв.

Він зазначив, що у зв'язку з цим критично важливо зберегти тристоронній формат переговорів Україна-ЄС-Росія.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України.

За підсумками переговорів віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що вони пройшли в позитивній і конструктивній обстановці, і анонсував, що наступний раунд заплановано на кінець жовтня 2019 року.

Переговори зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС в майбутньому рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги можливої варіативності; тарифи.

Російський монополіст "Газпром" в ході переговорів 19 вересня вперше допустив можливість укладення контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть в повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року.