Ілюстрація REUTERS

Державна виконавча служба наклала арешт на рахунки «ДТЕК Донецькі електромережі» на суму 1,2 млрд грн рахунки «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» на суму 1,3 млрд грн у зв'язку з боргами перед державною компанією «Енергоринок», що ставить під загрозу надійне енергопостачання східних областей України, повідомила прес-служба ДТЕК.

Читайте також«Метінвест» Ахметова залучивши $350 мільйонів від випуску євробондів

Згідно з повідомленням прес-служби, борги «ДТЕК Донецькі електромережі» перед «Енергоринком» утворилися внаслідок виконання компанією рішень органів влади (Кабміну і РНБО) про постачання електроенергії та купівлі сальдо-перетоків з неконтрольованої території Донецької області в 2014-2017 роках.

Відео дня

Відзначається, що аналогічні борги сформовані також в інших операторів системи розподілу Донецької і Луганської областей, і на сьогоднішній день складають сумарно 12 млрд грн.

Повідомляється, що протягом 5 років різні представники законодавчої та виконавчої влади неодноразово ініціювали законодавчі акти для врегулювання заборгованості, однак жоден з них так і не був прийнятий.

У прес-службі ДТЕК підкреслюють, що через блокування рахунків Державною виконавчою службою (ДВС) суттєво обмежені можливості ДТЕК ДЕС виїжджати на аварії і повертати світло в будинки людей, оскільки неможливо закупити матеріали для ремонтів і пальне для машин аварійних бригад.

Арешт рахунків «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» пов'язаний із заборгованістю компанії перед «Енергоринком», основна частина якої сформована через борги державних шахт і компанії «Вода Донбасу», що постачає водою контрольовані та неконтрольовані території Донецької області в 2014-2019 роках.

Повідомляється, що 17 жовтня управління виконавчої служби в Вугледарі провело опис майна «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля»: підстанцій, трансформаторів, іншого обладнання ПЕМ для подальшої примусової реалізації на торгах.

«У разі відсутності рішення сформованої ситуації «ДТЕК Донецькі електромережі» не зможе забезпечувати надійним електропостачанням 3,5 млн жителів області, всі військові об'єкти області, 1565 бюджетних організацій, 200 комунальних підприємств, 37 підприємств, що забезпечують водотеплопостачання. «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» не зможе здійснювати свою ліцензійну діяльність, що може призвести до критичних наслідків для регіону – аж до повного відключення води компанією «Вода Донбасу» для всіх жителів області та можливого затоплення держшахт», - сказано в повідомленні.

Відзначається, що ДТЕК звертається до керівництва країни з проханням прийняти оперативні дії для розблокування операційної діяльності «ДТЕК Донецькі електромережі» і «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», а також заявляє про необхідність на законодавчому рівні ініціювати питання погашення заборгованостей на енергоринку, сформованих через бойові дії на сході України.

«Компанії «ДТЕК Донецькі електромережі» і «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» готові до відкритого діалогу для пошуку конструктивних рішень, які вирішують питання діяльності держпідприємства «Енергоринок», операторів системи розподілу Донецької та Луганської областей, а також сприяють збереженню енергобезпеки України та захист інтересів її громадян», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у середині червня Господарський суд Донецької області зобов'язав «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», що входить в енергохолдинг бинесмена Ріната Ахметова стягнути на користь державного підприємства "Енергоринок" 845,21 млн грн через порушення умов договору на постачання електроенергії протягом 2018 року.