Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет Польщі (UOKiK) оштрафував на 44,6 млн дол. Engie Energy, дочірню компанію французької Engie, за неучасть у розгляді у справі про фінансування будівництва газопроводу «Північний потік-2» російським «Газпромом» і ще кількома фінансовими партнерами.

Читайте такожБундестаг не зміг проголосувати за пом'якшення газової директиви ЄС для "Північного потоку-2"

Про це повідомляє польське видання Biznesalert.

Відео дня

Зазначається, що сьогодні UOKiK наклав штраф у розмірі 172 млн злотих на компанію Engie Energy, зареєстровану в Швейцарії, через неучасть у розгляді.

«Ми запросили у компанії документи і дані про контракти, укладені з «Газпромом»... Компанія наполегливо і необгрунтовано відмовлялася надати нам запитані документи і матеріали. Це викликало значну затримку в проведенні розслідування», - цитує видання президента UOKiK Марека Неччука.

Також повідомляється, що антимонопольний регулятор продовжить своє розслідування порушення «Газпромом» і фінансовими партнерами Nord Stream 2 законодавства про конкуренцію.

Як повідомляв УНІАН, Антимонопольний комітет Польщі анонсував, що оголосить про найвищий за всю історію роботи органу штраф для компаній, що займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2».

У травні 2018 року орган порушив справу проти «Газпрому» і п'яти міжнародних організацій, відповідальних за фінансування газопроводу «Північний потік-2».

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу планується завершити до кінця 2019 року.

Наприкінці березня – на початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції.

Наприкінці жовтня цього року Датське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів у Данії) протяжністю 147 км.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є «Газпром». Фінансування проекту ведуть європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».