Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відокремлення діяльності з транспортування природного газу (анбандлінг).

Читайте такожВідділення газотранспортної системи від «Нафтогазу»: Рада усунула помилки в законі

Про це повідомила заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів у Facebook.

Відео дня

«Закон забезпечує необхідні умови для виконання зобов’язань України щодо відокремлення діяльності з транспортування газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи відповідно до європейського законодавства», - зазначила вона.

Ковалів підкреслила, що попри намагання блокувати та затягувати прийняття рішень, Україна впевнено рухається на шляху до європейської інтеграції та демонструє готовність до сертифікації оператора газотранспортної системи відповідно до правил ЄС та Третього енергетичного пакету.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України ухвалила закон, яким передбачається відокремлення газотранспортної системи України від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), при цьому об'єкт, як і раніше, залишиться у власності держави.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і поставки природного газу та електричної енергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дасть змогу посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.