Ілюстрація REUTERS

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель впевнений, що Україні вистачить запасів газу і вугілля для проходження опалювального сезону в разі зупинки транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

Читайте також"Нафтогаз" отримав пропозицію від "Газпрому" по транзиту газу

«На сьогодні у нас рекордні запаси газу в підземних сховищах, як і, відповідно, вугілля на складах. Це означає головне - Україна цієї зими без транзиту не замерзне. Навіть без транзиту ми забезпечимо енергією кожного українця», - сказав він в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

При цьому міністр зазначив, що зазвичай в опалювальний сезон найбільші ризики можуть виникнути в лютому-березні, коли запаси природного газу в сховищах зменшаться. Але проведені оператором ГТС тести показують, що навіть у пікові дні споживачі можуть бути забезпечені газом.

Як повідомляв УНІАН, 12 листопада голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року НАК забезпечуватиме українських споживачів блакитним паливом зі сховищ і в разі необхідності може імпортувати за контрактами.

Запаси в підземних сховищах (ПСГ) на момент припинення закачування газу в сховища становлять 21,76 млрд куб. м, тоді як до початку опалювального сезону 2018-2019 років Україна накопичила в ПСГ 17,2 млрд кубометрів газу.

Для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового сезону 2019/2020 років Україні необхідно було накопичити в ПСГ не менш як 20 млрд куб. м газу.