Ілюстрація REUTERS

У разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» буде забезпечувати українських споживачів блакитним паливом зі сховищ і за необхідності може імпортувати за контрактами.

Читайте також"Нафтогаз" домігся арешту рахунків компанії "Газпрому" в Японії

Про це йдеться в повідомленні НАК з посиланням на голову правління Андрія Коболєва.

Відео дня

«Ми будемо забезпечувати українських споживачів з ресурсів у сховищах, за необхідності можемо імпортувати ще за контрактами з гарантованою поставкою. І будемо продовжувати стягнення майже 3 млрд дол. за арбітраж, що минув, і битися ще за 12 млрд дол. у поточному арбітражі. Як показує практика, це дуже дієвий інструмент забезпечення інтересів України», - цитує прес-служба Коболєва.

При цьому голова «Нафтогазу» зазначив, що від припинення транзиту газу через Україну «Газпром» втратить значну частку ринку і піддасться штрафів від своїх клієнтів у Західній Європі.

«Ми не знаємо, скільки часу «Газпром» буде готовий втрачати частку європейського ринку і піддаватися штрафам від своїх клієнтів в Західній Європі. Останній раз, коли «Газпром» робив таку вправу - взимку 2014-2015 років, - втратив більше 5 млрд дол., за підрахунками російських аналітиків. Рішення про укладення або неукладення угоди там приймає особа в Кремлі, і на збитки він готовий піти, питання до нього», - зазначив Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, в Росії неодноразово заявляли, що без відмови України від рішення Стокгольмського арбітражу на свою користь домовленості щодо транзиту газу "фактично неможливі".

До початку поточного опалювального сезону запаси в українських підземних сховищах газу становили 21,76 млрд куб. м, тоді як до початку опалювального сезону 2018-2019 років Україна накопичила в ПСГ 17,2 млрд кубометрів газу.

Для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового сезону 2019/2020 років Україні необхідно було накопичити в ПСГ не менше 20 млрд куб. м газу.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.