Ілюстрація / REUTERS

Будь-які компанії, які поспішають закінчити будівництво газогону "Північний потік-2", який потрапив під санкції США в цьому місяці, ризикують бути покараними.

Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на високопоставлених американських чиновників, передає Європейська правда.

Загроза санкцій, що блокують доступ до фінансової системи США, вже змусила швейцарську компанію Allseas, що прокладає глибоководну трубу, призупинити роботу над проектом. При цьому залишилося побудувати ще 160 км трубопроводу.

Відео дня

Ця коротка відстань і 30-денний період на "згортання" робіт, передбачений санкціями, привели до припущення, що трубопровід буде незабаром завершений.

Але високопоставлені американські чиновники, які виступали на умовах анонімності, відкинули ідею про те, що період на згортання дає компаніям час на прискорене завершення будівництва "Північного потоку-2".

Читайте такожУ РФ розраховують на допомогу Євросоюзу щодо "Північного потоку-2"

"Сумлінність не означає пришвидшення прокладання труби", - сказав один з чиновників.

"Санкції будуть введені, якщо вони не продемонструють сумлінні зусилля",- заявив інший чиновник, додавши, що суть санкцій полягає в тому, щоб зупинити проект.

Поняття "сумлінності" адміністрацією Трампа не визначене, але період згортання призначений для того, щоб дати час компаніям вирівняти фінансові механізми і безпечно вилучити обладнання, сказав чиновник.

30 грудня стало зрозуміло, що компанія Allseas не добудовуватиме газопровід.

"Будівельний флот Allseas покинув Балтійське море і був демобілізований для підготовки до інших робіт", - йдеться в заяві Allseas в понеділок.

Попри санкції США, Росія заявляє, що будівництво газопроводу буде завершено. Міністр енергетики Александр Новак заявив, що запуск трубопроводу очікується до кінця 2020 року.

У Nord Stream 2 заявили, що "компанії, які підтримують проект, продовжують працювати над якнайшвидшим введенням трубопроводу в експлуатацію".

Раніше УНІАН повідомляв, що швейцарська компанія Allseas зупинила всі роботи в рамках проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Таке рішення ухвалено через оборонний бюджет США, який передбачає введення санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводу, по якому російський газ повинен надходити в Німеччину.