Коболєв допустив зниження цін на газ / фото УНІАН

Укладення нового транзитного контракту з «Газпромом» може привести до зниження цін на газ як у Європі, так і в Україні вже в січні, оскільки трейдери продаватимуть газ, нагромаджений на випадок припинення транзиту.

Про це голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив в інтерв'ю, опублікованому на YouTube-каналі компанії.

Читайте такожКоболєв обіцяє, що «Нафтогаз» не витратить 2,9 мільярда доларів від «Газпрому» без обговорення з урядом

Відео дня

«Весь ринок готувався до того, що транзит може бути перервано. Було створено рекордні запаси газу. Зараз, за умови продовження транзиту, трейдери їх продаватимуть. Є певна ймовірність, що це може привести до зниження ціни газу на європейському ринку, а відповідно і в Україні, яка стала повноцінною частиною європейського ринку природного газу», - сказав він

За словами Коболєва, більш конкретні цифри зниження ціни на газ можуть з'явитися вже в січні після свят, коли трейдери пожвавляться з продажами.

При цьому, чи зможуть побутові споживачі відчути зниження цін на газ, більше залежить від рішень уряду.

«Якщо буде рішення про більш ринкові механізми і паралельно з цим зниження, я думаю, ми зможемо побачити позитивні результати домовленостей (з «Газпромом» - УНІАН) для українських споживачів», - пояснив Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що «Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. у перший рік і по 40 млрд куб - у наступні 4 роки.

27 листопада Кабінет міністрів України прийняв рішення про запровадження гарантованої ціни на газ для населення. Це було зроблено з метою запобігти можливому тарифному стрибку в разі припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня 2020 року.