30 грудня 2019 року у Відні ОГТСУ уклав міжоператорську угоду з ВАТ «Газпром» / Фото УНІАН

Оператор ГТС України у повному обсязі отримав від «Газпрому» оплату за транзит, попри зменшення обсягів газу, що транспортуються.

Про це генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон повідомив у Facebook.

«Оскільки надходить багато запитань і бачу багато спекуляцій, я хотів би пояснити, що, не дивлячись на те, що фізичні обсяги транзиту тимчасово знизилися до 35-45 млн куб. м на добу, оператор ГТС отримує оплату в повному обсязі з розрахунку 178 млн куб. м на добу. Гроші вже на рахунках Оператор ГТС України, бо послуги надаються за принципом передоплати», - зазначив Макогон.

Відео дня

Читайте такожПереваги принципу "качай або плати": в українській ГТС відзвітували про транзит російського газу

Напередодні прес-служба ТОВ «Оператор ГТС України» на своїй сторінці у Facebook інформувала, що, починаючи з 7.00 1 січня, підприємство виконує всі заявки «Газпрому» в повному обсязі - транспортує газ з РФ до країн ЄС і Молдови в режимі 35-45 млн кубометрів на добу.

Зазначається, що при цьому повністю оплачуються добові потужності на відповідних вхідних та вихідних точках із розрахунку заброньованого на 2020 рік обсягу 65 млрд куб. м.

«Це підтверджує очевидні переваги принципу «качай або плати», який раніше було впроваджено в українське енергетичне законодавство згідно з європейськими нормами», - наголошували у прес-службі.

«У зв’язку з невеликими обсягами транзиту з початку року українська газотранспортна система функціонує частково в реверсному режимі. Тобто споживачі у східних та південних регіонах України отримують газ з ПСГ газопроводом «Союз» в напрямку «захід-схід». Отже, попередні інвестиції в підготовку реверсної схеми роботи ГТС себе виправдали», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня 2019 року у Відні ОГТСУ уклав міжоператорську угоду з ВАТ «Газпром», оператором російської газотранспортної системи. Договір про взаємодію суміжних операторів ОГТСУ та "Газпрому" входив до пакету угод, необхідних для продовження транзиту газу територією України до 2025 року.