Олександр Шалленберг / REUTERS

Австрія вважає неприйнятними американські санкції проти газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг, повідомляє НВ з посиланням на Die Presse.

"Ми відкидаємо екстериторіальний ефект санкцій. Це неприйнятно. "Північний потік-2" покликаний сприяти диверсифікації енергопостачання", - заявив голова МЗС.

Відео дня

Олександр Шалленберг зазначив, що газопровід не зашкодить Україні.

"Гарантовано, що "Північний потік-2" не зачіпає інтереси України. Американці не приховували, що виступають проти "Північного потоку-2" з міркувань економічної політики", - заявив міністр.

Читайте такожМеркель заявила, що "Північний потік-2" потрібно довести до кінця

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планували побудувати поряд з вже наявним "Північним потоком-1" до кінця 2019 року.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2") отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, а в червні - від Швеції.

В кінці жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів в Данії) довжиною 147 км

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є "Газпром". Фінансування проекту ведуть європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2".

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, який передбачає, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Після цього швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві "Північного потоку-2" через набуття чинності закону про оборонний бюджет США.

30 грудня стало відомо, що компанія вийшла з участі в проекті, її судна вже покинули Балтійське море.