Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повідомляє про ризик припинення з 1 лютого 2020 року газопостачання 37 виробників тепла в країні, які не виконують вимоги за розрахунками для отримання газу в рамках механізму покладання спеціальних зобов'язань (ПСО).

Читайте такожУ двох містах Львівщини зрив опалювального сезону визнали надзвичайною ситуацією

Про це йдеться в повідомленні державної компанії.

Відео дня

Зазначається, що неналежні розрахунки таких підприємств за газ створюють загрозу для теплопостачання споживачів у 30 містах України в опалювальний період. Компанія письмово повідомила ці підприємства про необхідність проведення термінових розрахунків щоб уникнути припинення газопостачання.

За оперативними даними "Нафтогазу", за станом на 23 січня таким підприємствам теплоенергетики для продовження отримання газу з 1 лютого в рамках ПСО необхідно сплатити понад 454,4 мільйона гривень (з урахуванням вартості газу, спожитого в грудні 2019 року).

У компанії нагадали, що, згідно з умовами укладених договорів постачання природного газу, остаточний розрахунок за газ, спожитий у грудні 2019 року, має бути здійснено до 25 січня 2020 року.

"Нафтогаз" повідомляє, що серед найбільших боржників: компанія "ДТЕК Східенерго" (місто Щастя) – 550,8 мільйона гривень боргу, Обласний інформаційно-технічний центр (Харківська область) – 133,8 мільйона гривень, Смілатеплокомуненерго (місто Сміла) – 127,7 мільйона гривень.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.