Ілюстрація REUTERS

Україна в січні отримала від російського "Газпрому" плату за 4,3 мільярда кубометрів газу, при тому що фактично було транспортовано 2 мільярди кубометрів, завдяки положенню "качай або плати", яке прописано в новому транзитному контракті.

Читайте такожПереваги принципом "качай або плати": в українській ГТС відзвітували про транзит російського газу

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова компанії Сергій Макогон.

Відео дня

"Ще одна гарна новина від "Оператора ГТС України". Без зайвого шуму і пилу ми вже транспортували транзитом 2 мільярди кубометрів газу з РФ в країни ЄС і Молдову. Варто зауважити, що водночас ми отримали плату за 4,272 мільярда кубометрів (178 мільйонів кубометрів на добу)", - написав він.

За словами Макогона, це реальний результат підписання нового контракту, який базується на європейських принципах і включає принцип "качай або плати".

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів в перший рік й 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки.

У "Нафтогазі" зазначили, що Україна вперше в історії підписала із Росією контракт на транзит газу європейським принципом "качай або плати".