Вітренко зазначив, що крім контракту на транзит газу, сторонами також була підписана угода про врегулювання / Фото УНІАН

Сьогодні Україна вперше в історії підписала з Росією контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року за європейським принципом «качай або плати».

Про це на своїй сторінці у Facebook написав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, за підсумками підписання нової транзитної угоди із «Газпромом».

«Той факт, що ми підписали контракт на транзит за принципом «качай або плати» на п’ять років — є непересічною подією за таких умов. Зауважу, що це перший раз в історії України, коли «Газпром» уклав контракт на транзит за європейським принципом «качай або плати», - написав він.

Відео дня

За його словами, до цього часу тільки закупівлі газу в «Газпрому» покривалися схожим, але невигідним для України та вигідним для Росії, принципом «бери або плати».

Читайте також"Нафтогаз" запустив інформцентр, який щодня буде повідомляти про стан транзиту російського газу

«Десятиріччями ми працювали за правилами, які склалися ще за радянських часів. Це блокувало транзит для використання тільки «Газпромом», а також не дозволяло нам повністю інтегруватися в європейський ринок. Тепер це в минулому. Нові правила — це більша прозорість, надійність поставок газу, краща конкуренція на ринку, додаткові доходи», - пояснив він.

Вітренко зазначив, що крім контракту на транзит газу, сторонами також була підписана угода про врегулювання. За цією угодою «Газпром» повністю припиняє оскарження рішень Стокгольмського арбітражу. Це означає, що Україна може остаточно підбити підсумки арбітражних процесів, які тривали майже шість років. А отримання більше 12 млрд дол. за новим позовом було б неможливим, якщо транзит газу продовжився.

«При цьому важливо розуміти, що наші позовні вимоги на 12,2 млрд дол були передусім наслідком очікувань припинення транзиту. Іншими словами, ми могли б виграти в арбітражі ці 12,2 мільярди тільки якби «Газпром» відмовився від транзиту. А він не відмовився. Фактично, як я про це відкрито казав, з нашого боку це був економічний стимул для «Газпрому» продовжити транзит», - написав топ-менеджер НАК.

Він також нагадав, що врегулювання — це ще і відмова від позовів з боку «Газпрому». Так, російська компанія має значно меншу ймовірність виграшу десятки мільярдів доларів, що навіть більше, ніж сума наших позовів.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Україна і Росія підписали новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України, строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років. Мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - у наступні 4 роки.

«Нафтогаз України» вже отримав від «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

30 грудня Україна і російський "Газпром" підписали мирову угоду, відповідно до якої наша країна відмовляється від штрафу, що наклав Антимонопольний комітет України на російську компанію загальним розміром близько 7,4 млрд доларів.